En note om Irland i 1999
Af Paul-Frederik Bach
1999 i overblik    Startside
   Foregående note         Næste note   

Note 1999-6

18. november 1999:

Et skridt i den rigtige retning
George Mitchells nye fredsplan

Efter 10 ugers intense forhandlinger har den amerikanske mægler, den forhenværende senatsleder, George Mitchell, nu præsenteret sin nye fredsplan.

Planen er et skridt i retning af gennemførelsen af langfredagsaftalen fra 1998. Det kritiske punkt er afvæbningen af de paramilitære styrker. Målet er en fuld gennemførelse til maj 2000. Udgangspunktet er de tre principper, som blev aftalt den 25. juni 1999, se f.eks. Unionisterne blokerer. Et afgørende element i Mitchells plan er, at konfliktens centrale parter skulle erklære deres støtte til planen, før den blev offentliggjort.

Et centralt element i aftalen af 25. juni 1999 var oprettelsen af en international afrustningskommission, Independent International Commission of Decommissioning (IICD) under ledelse af den canadiske general John de Chastelain.

Som et led i kabalen lod den britiske premierminister, Tony Blair, den 11. oktober den britiske minister for Nordirland, Mo Mowlam erstatte af Peter Mandelson.

Den 16. november 1999 fremkom erklæringer fra Ulster Unionist Party (UUP), Sinn Féin og Progressive Unionist Party (PUP). Dagen efter fulgte erklæringen fra IRA. Således kunne George Mitchell framlægge sin plan den 18. november.

Trods dette gennembrud skal der overvindes flere hindringer, før planen kan føres ud i livet. Planen skal således godkendes af 850 delegerede i styrelsen af Nordirlands største unionsparti, Ulster Unionist Party, UUP. Partiets leder, David Trimble sætter sin politiske fremtid ind på ordningens gennemførelse.

Der er blandt unionisterne stærk kritik af Trimble for at have været for eftergivende over for republikanerne. Man kan derfor ikke se bort fra muligheden for, at unionisterne atter blokerer vejen til en varig fred.


Synspunkter

Peter Mandelson, ny britisk minister for Nordirland:
Senator Mitchell's bidrag til fredsprocessen fortjener anerkendelse. Den britiske regering vil i de næste par dage se nærmere på Mitchell's erklæring.

Gerry Adams, formand for Sinn Féin:
Sinn Féin tror, at den fuldstændige gennemførelse af Landfredagsaftalen rummer det bedste håb for at få en ende på den uretfærdighed, ulighed og konflikt, som har plaget Irland i generationer.

5 parlamentsmedlemmer for Ulster Unionisterne:
IRA's erklæring er totalt utilstrækkelig. UUP fastholder sin politik: "Ingen våben, ingen regering". Mitchell's forslag slører grænsen mellem demokrati og terrorisme.

Irlands premierminister, Bertie Ahern:
En ufattelig belønning er nu inden for rækkevidde. Nordirland står på tærsklen til en varig fred.

Ian Paisley, formand for Democratic Unionists:
Ulster Unionist vælgerne er blevet komplet og aldeles forrådt. Mitchell skrev anklagen mod Trimble ved at sige, at han havde brudt sit ord.

Gary McMichael, Ulster Democratic Party (med forbindelser til loyalistiske paramilitære grupper, Ulster Defence Association og Ulster Freedom Fighters):
De af jer, som mest konsekvent har talt for afvæbning, har ved ord og handling, nogle vil sige med vilje, gjort opgaven uendeligt mere vanskelig. Hvis I havde brugt lige så meget energi på at bidrage positivt til at finde freden, som I har brugt på at spolere processen, så kunne vi have gennemført rejsen for længe siden.

David Ervine, Progressive Unionists:
Om få dage vil Nordirlands befolkning have en ny regering. Den regering vil få mulighed for at tjene folket.


Dokumentation på engelsk

Læs erklæringerne fra konfliktens centrale parter:

  • Ulster Unionist Party
  • Sinn Féin
  • Progressive Unionist Party
  • IRA

Læs George Mitchell's egen erklæring:

Næste note: Lokalregeringen dannes

  Tilbage til Hjemmeside     Oprettet 18.11.1999
Opdateret d. 19.6.2009