En note om Irland i 1998
Af Paul-Frederik Bach
1998 i overblik    Startside
   Foregående note         Næste note   

Note 1998-4

Anger efter Omagh bomben

Det bedste, der kan siges om bomben, som lørdag den 15. august 1998 krævede 15 dødsofre i den lille nordirske by Omagh, er, at den har medført øget støtte til fredsprocessen. Den forfærdende gerning har vakt så megen afsky, at de vigtigste af de militante republikanske grupper nu tager afstand fra dette virkemiddel og erklærer våbenhvile.

The Real IRA påtog sig ansvaret for bomben med følgende telefonmeddelelse til Dublin-kontoret af "Belfast's Irish News": "Dette er om eksplosionen. Dette er Oglaigh na hEireann (IRA). Der var tre advarsler, og der var 40 minutters advarsel for hver af dem - to til UTV og en til samaritterne i Coleraine. Dette blev gjort klart hver gang, og der blev svaret: 'Stedet var 300 til 400 yards fra retsbygningen på hovedgaden.' Det blev ikke på noget tidspunkt sagt, at det var tæt ved retsbygningen. Det var et kommercielt mål. Trods medierapporter om det modsatte var det aldrig vores hensigt at dræbe civile. Det var et kommercielt mål, en del af den igangværende krig mod britterne. Vi undskylder over for de civile."


Stedet i Omagh, hvor bomben eksploderede.
Foto: Martin Melaugh.

Gengivet med tilladelse fra CAIN projektet. Reproduced with the permission of the CAIN site


Om aftene den 18. meddelte "The Real IRA": "Som et direkte resultat af tragedien i Omagh og også som reaktion på appeller fra Bertie Ahern og andre tager vi nu fat på en rådslagning om vores fremtidige metoder. I mellemtiden suspenderes alle militære operationer fra kl. 12 midnat."

Bernadette Sands, næstformand for "32 County Sovereignty Committee", udtalte sig i radioen den 19. august. Hun er bror til Bobby Sands, som døde efter en sultestrejke i Maze fængslet i 1981, og hun lever sammen med Michael McKevitt, som er kendt som lederen af udbrydergruppen, "The Real IRA". Bernadette Sands sagde om begivenheden i Omagh: "Det må fordømmes. Vi kan ikke tilgive det. Tabet af uskyldige liv kan ikke retfærdiggøres. Jeg kan ikke tilslutte mig brug af vold, som vi har det det her. Jeg foretrækker dette gennemført med fredelige midler, fordi det er den eneste vej fremad. Det er hvad vores komité prøver at gøre. Hvad jeg siger, er, at der altid vil være folk, som bruger vold. Hvis vi går uden om problemet (det nordirske), hvordan skal vi så få det løst. Aftalen (om Nordirland) brød sammen, fordi den gik uden om problemet."

Bernadette Sands ville bede alle, som tænkte på vold, om at støtte den fredelige vej. "Det ville jeg hilse velkommen. Hele vores komité ville hilse det velkommen, som vi hilste våbenhvilen fra Provisional IRA (PIRA) velkommen."

En våbenhvileerklæring ventes også fra den ekstreme Irske Nationale Befrielses Hær, INLA efter krav fra organisationens politiske fløj, det Irske Republikanske Socialist Parti, IRSP.

Se temaside om Omagh-bomben

Næste note: Nobels fredspris til Nordirland

Tilbage til Hjemmeside     Oprettet 10.11.1999
Opdateret d. 18.1.2010