Et kapitel af Irlands historie
Af Paul-Frederik Bach     Tilbage til Hjemmeside
   Foregående kapitel        Næste kapitel   


9. juni 2005: 2005-1
Republikanernes nedtur
Bankkuppet i Northern Bank
Den 20. december 2004 blev Northern Bank i Belfast udsat for et røveri, som indbragte røverne 26,5 mio. pund eller 286 mio. kr.

Før jul købte Danske Bank Northern Bank af en australsk sælger til overtagelse, når handlen var godkendt af de britiske myndigheder og EU.

IRA kom hurtigt under mistanke for at stå bag røveriet, men benægtede omgående at have haft noget med det at gøre. Sinn Féin's leder, Gerry Adams, gav udtryk for, at han troede på IRA's erklæring.

Lederen af politiet i Belfast, Hugh Orde, fastholdt på et pressemøde den 7. januar, at alle spor pegede i retning af IRA.

IRA trækker tilsagn om afvæbning tilbage
I en omfattende erklæring den 2. februar 2005 oplister IRA sine bidrag til fredsprocessen siden 1994. Herefter fremhæves, at det aftalte spil mellem britiske styrker og militante unionister fortsat rammer republikanske familier. De politiske institutioner har været suspenderet i flere år, så et politisk dødvande er fremherskende.

"På dette tidspunkt synes de to regeringer at have til hensigt at ændre fredsprocessens grundlag. De hævder, at hindringen for en varig og holdbar aftale udgøres af IRA's fortsatte paramilitære og kriminelle aktivitet." ...

"Som følge heraf ... og som reaktion på regeringernes og andres tilbagekaldelse af løfter,
* tager vi alle vores forslag af bordet
* er det vores hensigt at observere den videre udvikling og beskytte republikanernes rettigheder og vores støtter bedst muligt." ...

 
"Vi gentager vores forpligtelse til at opnå irsk uafhængighed og vore andre republikanske mål."

USA kritiserer IRA
I en erklæring den 4. februar støtter det amerikanske udenrigsministerium kravet fra den britiske og den irske regering om ophør af paramilitær aktivitet og betegner IRA's skridt som uvelkomment.

Overvågningskommissionen:
Både Sinn Féin og IRA er ansvarlige

Den 10. februar 2005 udgav den uafhængige overvågningskommmission (IMC) en rapport om bankrøveriet (se IMC-rapporten på engelsk).

Rapporten gennemgår røveriets forløb og refererer til andre kriminelle handlinger i 2004. Rapportens konklusioner er stærkt belastende for både IRA og partiet Sinn Féin:

  • Vi mener, at Sinn Féin må bære sin del af ansvaret for alle hændelserne. Nogle ledende medlemmer, som også er ledende medlemmer af PIRA, var med til at godkende serien af røverier. Sinn Féin kan ikke anses for at have forpligtet sig til ikke-vold og udelukkende fredelige og demokratiske midler, så længe partiets forbindelser med PIRA forbliver, som de er, og PIRA fortsætter med at være medvirkende til vold eller anden kriminalitet. Skønt vi bemærker, at Sinn Féin har sagt, at de er modstandere af kriminalitet af enhver art, ser de undertiden ud til at have deres egen definition af, hvad en forbrydelse er. Vi tror ikke, at partiet i tilstrækkelig grad har udøvet sin indflydelse til at forebygge PIRA's illegale aktiviteter.

Med overvågningskommissionens rapport nåede tilliden til repeublikanernes hensigter et nyt lavpunkt.


McCartney søstrenes oprør mod IRA
Drabet på Robert McCartney
Den 30. januar 2005 endte et skænderi ud for Magennis's Bar i Belfast med, at den 33-årige katolik og far til to, Robert McCartney, blev dræbt af knivstik. Der var mange til stede, men ingen ville vidne. Det forlød, at mænd med tilknytning til IRA var indblandet.

I katolske kredse går man ikke så gerne til det britiske retsvæsen, men bruger sine egne regler i sådanne tilfælde. Derfor kunne sagen være endt som så mange lignende tilfælde.

Men det ville Roberts 5 søstre ikke nøjes med. "Vi ønsker ikke hævn, men retfærdighed," skal de have sagt. De appellerede højlydt til vidner til drabet om at stå frem, så de skyldige kunne blive retsforfulgt. Dette var et meget modigt skridt i et samfund med sine egne traditioner for hævn. Det viste sig, at de fandt støtte hos store dele af den republikanske befolkning, som har fået nok af de paramilitære banders selvbestaltede hærgen, og som ikke længere ønskede at dække over IRA's kriminalitet.

Gerry Adams' problemer vokser
McCartney sagen gav republikanerne mere dårlig omtale. Den svækkede opfattelsen af Sinn Féin som et legitimt politisk parti og kostede bevægelsen politisk støtte i udlandet.

Både IRA og Sinn Fén forsøgte at begrænse skaden. Den 25. februar meddelte IRA, at 3 højtstående frivillige var blevet udstødt af bevægelsen, fordi de ifølge IRA's egne undersøgelser havde et medansvar for drabet.

 
Den 3. marts meddelte Sinn Féin's leder, Gerry Adams, at 7 af partiets medlemmer, som var blevet udpeget af McCartney familien, var blevet suspenderet. Partiet fejrede sin 100 års dag på kongressen den 4. og 5. marts. McCartney søstrene var til stede på kongressen. Partiets chefforhandler, Martin McGuinness, appellerede til de folk, som var implicerede i mordet, om at stå til regnskab i retten. "McCartney familien har absolut ret, når de siger, at de ansvarlige skal stilles til regnskab for deres handlinger," sagde han.

Gerry Adams beskrev mordet som en stor sag for partiet og sagde, at de ansvarlige skulle indrømme, hvad de havde gjort i en retssal og tilføjede: "Det er det eneste anstændige, de kan gøre."

Nye ydmygelser
Men skaden var sket.

Som et symbol på tabet af anseelse fjernede Westminster parlamentet i London sit tilskud til Sinn Féin's parlamentsmedlemmer på ialt £400.000.

Den næste ydmygelse kom i forbindelse med St. Patrick's Day den 15. marts, hvor Gerry Admas plejer at mødes med USA's præsident, George Bush. I 2005 ønsker George Bush ikke at se Gerry Admas, men har til gengæld inviteret McCartney søstrene.

Tilbage til Hjemmeside
Tilbage til top
Opdateret d. 3.10.2009