En note om Irland i 2000
Af Paul-Frederik Bach
2000 i overblik    Startside
   Foregående kapitel         Næste note   

11. februar 2000: Note 2000-1
Endnu ingen våben fra IRA
Lokalregeringen suspenderet 11. februar 2000

Nervekrigen optrappes
Disse dages politiske spil handler ikke kun om fredsprocessen, men også om David Trimbles politiske fremtid. Udtalelser fra den 29. januar 2000:
 • David Trimble, på et valgkredsmøde i UUP, Ulster Unionist Party:
  Denne øs folk har ikke stemt for en væbnet fred. Rigtig fred og stabilitet kan kun opnås, hvis de paramilitære våbenlagre ødelægges og deres organisationer opløses. Tiden er inde til både afvæbning og opløsning af IRA, UUF og UFF.
 • Gerry Adams, formand for Sinn Féin:
  Jeg tror ikke, at IRA vil fortsætte sine samtaler med afvæbningskommissionen, hvis den nordirske lokalforsamling falder fra hinanden eller suspenderes.

Den 30. januar udtaler Trimble, at IRA stadig kan nå at indlede afvæbningen, men at hans partis mulighed for at opretholde lokalregeringen er ved at løbe ud.

Den 31. januar skulle chefen for den internationale afrustningskommission, den canadiske general John de Castelain, aflevere sin statusrapport. Inden rapportens indhold er kendt, begynder en fornemmelse af krise i fredsprocessen at brede sig. Det bedømmes som usandsynligt, at rapporten vil vise tilstrækkelige fremskridt til at tilfredsstille Ulster Unionisterne.

 • Bertie Ahern, irsk premierminister:
  Det er let at låse sig fast på et standpunkt, men man skal tænke på konsekvenserne i denne ekstremt delikate periode. Det er afgørende, at parterne i Langfredags aftalen overvejer deres næste skridt med den yderste omhu og eftertænksomhed.
 • Erklæring fra IRA den 1. februar 2000:
  Vor repræsentant har understreget, at vi har forpligtet os fuldstændingt til fredsprocessen, at IRA ønsker en varig fred, at erklæringen og opretholdelsen af den våbenstilstand, som nu går ind i sit femte år, er bevis på det, at IRA's våben er tavse, og at der ikke findes nogen trussel mod fredsprocessen fra IRA.
 • David Trimble, leder af lokalregeringen og af Ulster Unionist Party:
  General John de Castelains rapport om afvæbning har fastslået, at der ikke er foretaget skridt i retning af afvæbning af paramilitære grupper. Ulster Unionist Party vil derfor trække sig ud af den nordirske lokalregering.

6. februar 2000:
Bombeangeb fra Continuity IRA

I Mahon Hotel i Irvinestown (i nærheden af Enniskillen, County Fermanagh) eksploderede en bombe kl. ca. 19:20. BBC i Belfast modtog en advarsel ca. 35 minutter før eksplosionen, og det lykkedes at evakuere bygningen, så ingen kom til skade.

Næste dag påtog Continuity IRA sig ansvaret for bomben.

Sinn Féin formanden, Gerry Adams, fordømte handlingen i stærke vendinger.

Fredag den 11. februar 2000:
Mandelson suspenderer lokalregeringen

Efter Trimbles meddelelse om, at UUP trækker sig ud af lokalregeringen, indledes suspenderingen af de nye nordirske insitutioner og flytningen af magten tilbage til London. Den 8, februar vedtog det britiske underhus en ny lov for Nordirland med 352 stemmer mod 11. David Trimble erklærede i den forbindelse, at fredsprocessen trods dette tilbageslag stadig er i live, og at de aktuelle problemer kan løses.

Den 10. februar vedtages loven i Overhuset, og den 11. giver den britiske minister for Nordirland, Peter Mandelson, den ventede meddelelse om, at den nordirske lokalregering er suspenderet.

Et udspil fra IRA i sidste øjeblik skulle ikke få nogen betydning for processen.

Dokumentation på engelsk

Læs aktuelle dokumenter:

 • Første afvæbningsrapport 31.1.000
 • IRA's erklæring 1.2.2000
 • Peter Mandelson i Underhuset 3.2.2000
 • Anden afvæbningsrapport 11.2.2000
 • IRA opsiger samarbejdet med IICD 15.2.2000

Næste note: Lokalregeringen gendannes

Tilbage til Hjemmeside

Oprettet 12.2.2000    Opdateret d. 19.6.2009